43. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Bölge Toplantısı
Şanlıurfa'da 6 Ocak 2018 Cumartesi günü gerçekleştirilen 15 ilin odalarının katılımıyla 43. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platform toplantısı, Şanlıurfa SMMM Odasının ev sahipliğinde yapıldı.

Platform toplantısına Ankara TÜRMOB Yönetim Kurulu heyetinden geçmiş dönem TÜRMOB Genel Başkanı ve Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı ve halen TÜRMOB yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Dr. Masum Türker, Genel Sekreter Yahya Arıkan ile TÜRMOB Yönetim Kurulu üyeleri, Doğu ve Güneydoğu Oda Başkanları ile konuk misafirleri olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve Mehmet Akyürek, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in katılımıyla gerçekleşti.

Platform, bölgedeki meslek mensuplarının ve odaların bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarını iller bazında tespit ederek, genel sonuçlara ulaşmak ve çözümler konusunda geliştirilen çözüm önerilerini başta TÜRMOB olmak üzere yetkili kurum ve kişilere sunmayı amaçlıyor.

Platformun bu dönemki gündem konusu olan;
- Odaların bulunduğu illerde yüklendiği misyon ve çalışmalarının değerlendirilmesi.
- Defter beyan sisteminin mesleğe etkisi.
Önceden konu başlıklı olarak belirlenen toplantıda oda başkanları konuyla ilgili konuşmalar yaptı.

Şanlıurfa SMMM odası başkanı İbrahim Halil AKMAN yaptığı konuşmada; Yapılan son yasal düzenleme ile 17 Aralık 2017 tarih ve 30273 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 486 sıra no.lu VUK Genel Tebliği ile yürürlüğe giren Defter-Beyan Sistemi ile bilgi teknolojisinin ilerlemesi sonucu vergi mevzuatlarımızda da hızlı değişimlerin olduğunu görmekteyiz. Çağın gerektirdiği bu değişimlere biz meslek mensubu olarak hızlı bir biçimde adapte oluyoruz. Bu yeni sistemin 3568 sayılı Meslek yasamızın amacının korunması, dolayısıyla Misyon ve vizyonun korunması noktasında gerekli hassasiyeti içermesi koşuluyla çağın gereksinime ihtiyaç duyulan güzel bir sistem olduğunu dikkat edilmesi gereken kısmın ise defter beyan sisteminin meslektaşlarımızın bilgi birikimi ile daha verimli ve uzun vadeli olacağını, meslek odalarının muhakkak suretle Vergi ve SGK mevzuatı konusunda uzmanlaşmış bir meslek olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve SMMM odalarıyla bilgi alışverişi içinde bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca “Meslektaşlarımızın ve mesleğimizin gelişen bilgi teknolojisiyle daha önemli bir rol üsteleneceklerini ifade eden Sayın İbrahim Halil AKMAN Bizler meslek mensubu temsilcileri olarak platform kapsamında bir araya gelmemiz, mesleğimizin başarıya ulaşılması noktasında yapılan oluşumda neden sonuç ilişkileri müzakere edilmesi, başarının sağlanmasında büyük rol oynamaktadır. Bu tarz istişare toplantılarının mesleki alanda büyük bir kaynak olduğu, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan da bir paydaş olarak katkı olacağı da kaçınılmaz olacaktır ve platform toplantılarının amacının illerdeki mesleki sorunların ve yüklerin TÜRMOB yöneticileri aracılığıyla gündeme getirdiklerini dile getirdi.
Ulusal basında ve önemli basın yayın organlarında da gündeme gelen bu toplantı için Şanlıurfa oda Başkanı sayın AKMAN “Böyle nadide bir toplantıyı Urfa’da yaptığımız için son derece memnun olduğumu dile getirmek istiyorum. 43. Doğu güneydoğu Anadolu bölge başkanlık toplantısı, 15 ilin doğu güneydoğunun başkanları yönetim kurulları ve TÜRMOB genel başkan yardımcımız genel sekreterimiz yönetim kurulu arkadaşlarımızı tarihi zenginlikleri ve misafirperverliği ile nam salmış memleketimizde ağırlıyoruz. Urfa’nın etkinlik kültürel tarihi yerlerini gezdirdik bu misafirperverlikte emeği geçen bütün meslek mensubu arkadaşlarım ve tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

İ. Halil AKMAN
Oda Başkanı